Bonding, dişin rengini veya biçimini değiştirmek, büyütmek veya bir kusurunu tedavi etmek için dişe yapılan ilaveler biçiminde tanımlanabilir. Bu nedenle kullanılan maddeler (mikrofil ajanlar), natürel dişin dış yüzeyine tutturulur ve biçim, renk bozukluklarını olabildiğince pratik biçimde onarır. Bonding, tüm dünyada en son uygulanan ve en yaygın kullanılan tedavi işlemlerinden biridir.
Dişlerdeki ayrıklık, karışıklık, aşınma, kırılma, küçülme, çürüme gibi problemlere karşı çözüm, bonding uygulamasıdır. Diş çürümesi veya açığa çıkan herhangi sinir yoksa, anesteziye gerek kalmaz. Tek seanslık yapılan dişlerin boyu değişmeden sadece konturları düzeltilir; diş hekimi, dişlerin rengiyle aynı olan diş yapısı gibi bir dokusu olan kompozit madde kullanır. Bu madde biçimlendirildikten sonra özel bir ışıkla sertleşir ve cilalanır.
Bu biçimde de dişe natürel görünüm verilmiş olur. Bonding aşınabilir bir durumdadır. Bu nedenle de sert cisimler kemirmemek ve dişleri herhangi bir nesneyi açmak için kullanılmamak gerekir.
Diş Lekeleri
Dişlerin üzerinde meydana gelen lekelerden temizlenmesi uzun ve aynı zamanda zor bir iştir. Bunun yanı sıra yaşın ilerlemesiyle beraber oraya çıkan, dişlerin pulpasının büzülmesi, aralarına koyu renkli dentinler dolmasına yol açar.
Düzenli ve sık olarak gerçekleştirilen ustaca temizlikler lekelerin azalmasını sağlar lakin bu yeterli değilse, diş beyazlatma, kuronlar veya veneerlere başvurmak zorunda kalınabilir.
Dişi etkileyen iki çeşit leke bulunur:
İç kısımdan meydana gelen lekeler, tetrasiklin flor renklenmeleri veya ciddi hipokalsifikasyon (derin beyaz çizgiler) kurun veya veneer kaplamalarla kapatılabilirler. Sigara, çay, kahve, kırmızı şarap hatta bazen ağız gargaraları nedeniyle meydana gelen yüzeysel lekeler, profilaksi ve beyazlatma teknikleriyle giderilebilir.
Bonding tedavisi dişlerde hasar oluşturmaz ve dişlerdeki ufak biçim bozukluklarının düzeltilmesini sağlar. Özel madde, doktor tarafından dişler üzerine yerleştirilir ve dişlere yeni şekilleri verilir. Kırık dişlerin onarımında, küçük aralıkların kapatılmasında, dişlerin boylarının uzatılmasında kullanılabilir.
Laminate Kaplama (Laminat Vener-Dental Veneer) Ne Demektir?
Görünüşü olumlu olmayan bir şekilde etkileyen birçok diş bozuklukları için oldukça ideal bir kozmetik çözümdür. Laminat yaprak kaplamalarda temel olarak estetik problemleri olan ön dişlerde, porselenden elde edilen tabakanın dişlerin ön yüzlerine yapıştırılmasıyla bu problemlerin düzeltilmesini hedefleyen bir tedavi yöntemidir. Genellikle sağlam yapıları ve bozulmayan renkleri ile dişlere doğal bir estetik görünümle birlikte, doğal bir fonksiyon kazandırmak için yeterli olur. Porselenden yapılan bu kaplamalar ince, yarı geçirgen bir yapıdır. Var olan bir diş üzerine kusursuz bir uyum ve titizlikle hazırlanıp yerleştirilirler. Dişin ön yüzü ile kaplamanın iç yüzü spesifik bir rezinle (yapıştırıcı bir ara madde) yapıştırılır. Uygulama tamamlandığında kusursuz bir kaynaşma olması amaçlanır.