Dental implant eksik dişlerin yerine çene köküne yerleştirilen titanyum madeni üzerine yapılan kaplama tedaviye denir. Dental implant da ağız içinde sağlam olan dişlere herhangi bir şekilde müdahale edilmez. Dolayısıyla İmplant tedavisi var olan eksik diş yerine uygulanan bir tedavidir. Çiğneme fonksiyonu açısından bakıldığında ise son derece güçlü doğal dişlerden hiç ayırt edilemeyecek kadar sağlam ve dayanıklı bir tedavidir. Diğer protezlere oranla çok daha çiğneme fonksiyonu gelişmiş bir tedavidir.
Dental İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dental implant tedavisi çene cerrahisi ile ilgili bir tedavi olmasına rağmen diş hekimi koltuğunda lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilir. Genellikle hastalar implant yerleştirme işleminden çekinirler. Ancak bir diş çekimi kadar kolay bir uygulamadır.
Dental İmplant Hangi Durumlarda Yapılır?
Dental implant eksik dişlerin olması durumunda o bölgeye diş kökü görevi gören güçlü bir titanyum madeni yerleştirilir. Titanyum madeni üzerine yapılan kaplamalar çiğneme yeteneğini kazandıran uzun yıllar sorun çıkarmadan kullanılan bir tedavidir. Ayrıca halk arasında damak protez diye bilinen hareketli protezlerin yerine yapılan hareketli implant protezler ağızdan çıkmadığı gibi konuşurken ses çıkarmaz ve hasta kendisi çıkarmadığı sürece ağızda kalabilir. Artık günümüzde dental implant tedavisi bütün dişlerini kaybeden hastalara da yapılan bir tedavidir. Dental implant tedavisinde yalnızca tedavinin uzun sürmesi dışında başka hiçbir sorun yoktur. Dental implantların çene kemiğine yerleştirilmesinden sonra yaklaşık olarak 3-4 ay titanyum madeninin doku ile uyum sağlaması beklenir. Bu iyileşme sürecinden sonra titanyum madeni üzerine yerleştirilen protezlerle tedavi bitirilir.
Dental İmplant Sonrası Ağız İçi Bakımı Nasıl Olmalıdır?
İmplant tedavisi her ne kadar uzun ömürlü güvenilir ve sağlıklı bir tedavi olmasına rağmen tedavinin uzun ömürlü olmasını hastanın ağız içi bakımı belirler. Dolayısıyla, özellikle İmplant tedavisi gören hastanın ağız içi bakımına normal koşullardan çok daha fazla özen göstermelidir. Günde en az 2 kez dişlerin fırçalanması şarttır. Ayrıca diş ipi ile diş aralarının temizlenmesi ve ara yüz fırçası ile mutlaka günde 1 kez fırçalanarak işlemin tamamlanması gerekir.
İmplant Tedavilerinde Yan Etki Var Mıdır?
İmplant tedavisi yaptırmayı düşünen hastaların en çok kafasına takılan sorular, tedavinin bir yan etkisi olması, alerji veya başka bir hastalığa sebep olup olmadığı sorusudur. Ancak yapılan araştırmalar, dental implantın hiçbir koşulda kanserojen olmadığını kanıtlamıştır. Ayrıca çene kemiğine yerleştirilen diş implantlarında titanyum maddesi kullanılır. Titanyum insan vücuduna uyumlu doku tarafından absorbe edilen bir maddedir. Hiçbir şekilde alerjik reaksiyon oluşmaz. Ayrıca titanyum ortopedik cerrahide kullanılan ve doku uyumu olan bir maddedir.