Yeterli bakım sağlanamadığında zamanla dişlerin yıpranması kaçınılmazdır.  Bir diğer dişleri yıpratan durum ise kronik hastalıklardır.  Örneğin diyabet hastalığı dişlerde doku kaybına sebep olmaktadır. Ancak günümüzde diş kayıplarının çok çeşitli alternatifleri vardır.  Yıllardır diş hekimliği bu konuda ciddi anlamda tedaviler gerçekleştirmiştir.  Ancak günümüzde teknolojinin gelişmesi ile yeni nesil diş kaplama tedavi alternatifleri oldukça çeşitlilik kazanmıştır.

Diş Kaplama Çeşitleri

  • Porselen diş kaplama
  • Zirkonyum kaplama
  • Porselen kaplama

Yıllardır porselen diş kaplama tedavisi yapılmaktadır.  Ancak günümüzde en fazla tercih edilen yeni nesil diş kaplama tedavilerinden olan porselen kaplamalıdır.  Ayrıca porselen kaplama dışında uygulanan bütün tedavilerde hastanın estetik kaygısı gözetilerek hastaya estetik bir gülüş tasarımı kazandırılarak yapılan tedavilerdir.  Dolayısıyla diş hekimliği bu konuda oldukça gelişmiştir.

Porselen Diş Kaplama

Metal destekli ve yaprak porselen olarak farklılıklar gösterir.  Ancak her iki durumda da sağlıklı dayanıklı ve uzun ömürlü bir tedavi sunmaktadır.

Zirkonyum Kaplama

Zirkonyum kaplama metal destekli kaplamalardan farklı olarak Zirkonyum elementinin farklılığıdır.  Öncelikle Zirkonyum elementi beyaz renkte olması ve ışığı geçirgen özelliğinin bulunması sebebiyle çok başarılı diş kaplamaları yapılmaktadır.  Zirkonyum maddesi ağız içi mukozası ile uyumlu ve hipoalerjenik özelliği sayesinde gerek diş hekimleri gerekse hastalar tarafından çok tercih edilen bir diş kaplama tedavisidir.

Zirkonyum Diş Kaplamalar Neden Çok Tercih Edilir?

Zirkonyum diş kaplamalar özellikle son yıllarda en iyi kaplamalar sıralamasına girmektedir.  Zirkonyum diş kaplaması tedavilerinde diş eti çekilmeleri olmaz.  Çok sağlıklı ve uzun ömürlü bir tedavidir.  Ancak hastanın ağız içi bakımına özen göstermesi durumunda çok daha ömürlük bir tedavi olduğunu söylemek mümkündür.

İmplant tedavide Zirkonyum

Zirkonyum diş tedavilerinin birçok alanında kullanılmaktadır.  İmplant tedavi de kullanılan Zirkonyum madeni son derece başarılıdır.  Zirkonyum kullanılan implant tedavilerinde hasta uzun yıllar hiçbir sorun yaşamadan kullanır.  Bu nedenle diş kaplama tedavilerinde Zirkonyum madeni çok başarılı sonuçlar verir.

Zirkonyum Kaplama ve Porselen Kaplama Arasındaki Fark Nelerdir?

Porselen diş kaplama tedavilerinde önceki yıllarda metal destekli kaplamalar kullanılırdı.  Bu kaplamalar porselenin altında bir matlık oluşturması açısından estetik kaplamalar değildi. Ancak Zirkonyum diş kaplama tedavilerinde zirkonyumun beyaz olması sebebiyle tedavi sonucunda estetik bir görüntü ve gülüş kazandırılmaktadır.  Zirkonyum kaplama krom metal içermediği için dolayısıyla metal alerjisi görünmez ve bunun yanı sıra estetik bir görüntü oluşur.

Porselen Kaplamalar

Porselen kaplamalar olarak bilinen kaplamalarda ise dişin doğal yapısı bozulmadan diş kesilmeden işlem yapılır.  Çok hafif dişin üzerinde milimetrik aşındırma yapılarak dişin üst yüzeyine çok ince porselen yapıştırılarak özellikle ön dişlerdeki görüntü bozukluğu ortadan kaldırılır.  Porselen kaplamalar ağız içi bakımı düzenli yapılması durumunda çok uzun yıllar sorun çıkarmadan kullanılabilen tedavilerden biridir.