Kaplama dişlerde zaman içinde oluşan görüntü bozuklukları kırık çatlak çürük sebebiyle doku kaybına uğramış dişlerin ihtiyacı olan tedavi biçimi diş kaplamadır.  Ayrıca dişlerin kırık çatlak olmasının dışında diş sararmaları ve renk değişiklikleri de estetik kaygılarla yapılan tedaviler diş kaplaması alanına girmektedir.  Özellikle ön dişlerde oluşan deformasyonlar dişlerin doğal görüntüsünün bozulması kişide özgüven kaybına sebep olur.  Dolayısıyla hem sağlam ve dayanıklı hem de estetik kaygıları gideren diş kaplama günümüzde çeşitli biçimlerde yapılmaktadır.  Diş kaplama çeşitleri özellikle günümüzde yeni nesil diş kaplama çeşitleri gerek hastalar tarafından gerekse diş hekimleri tarafından çok fazla tercih edilmektedir.  Hastanın dişlerinin durumuna göre çok farklı diş kaplama uygulamaları vardır.  Bunlar;

  • Metal altyapılı porselen kaplama
  • Zirkonyum altyapılı porselen kaplama
  • Empress seramik diş kaplama porselen
  • Lamina diş kaplama
  • Kompozit lamina diş kaplama
  • Metal altyapılı porselen diş kaplamalardır.

Diş Kaplamaları

Metal altyapılı diş kaplamalar yıllardır klasik tedavi yöntemleri arasındadır.  Ancak günümüzde özellikle estetik diş hekimliği bu konuda çok daha farklı uygulamalarla gülüş estetiği oluşturarak tedaviler gerçekleştirir.  Bu tedaviler gerek metal altyapılı olsun gerek lamina porselen biçiminde olsun tamamında estetik tasarım ön plandadır.  Metal altyapılı porselen diş kaplamalar da genellikle günümüzde Zirkonyum kaplama dişler kullanılmaktadır.  Zirkonyum madeni doğada bulunan beyaz renkli bir metaldir.  Özellikle diş kaplamalarında dişte mat görüntü oluşturmaz.  Işığı geçirgen özelliği sayesinde doğal ve estetik bir görüntü oluşturur.  Aynı zamanda uzun vadeli kullanılabilen dayanıklı ve sağlıklı bir diş tedavisidir.

Klasik Metal Altyapılı Diş Kaplama

Klasik metal altyapılı diş kaplamalar artık günümüzde çok fazla tercih edilmese de hastanın tercihine bağlı olarak yapılmaktadır.  Bu kaplama dişlerde diş alt yapısı olarak krom metali kullanılmaktadır.  Krom kaplama klasik diş kaplama yöntemidir.  Ancak renginin gri olması belli bir süre sonra diş etinde renk değişikliğine sebep olur.  Aynı zamanda ışığı geçirme özelliği bulunmadığı için görüntü yeni nesil Zirkonyum metaline göre daha mattır.  Ancak günümüzde tercihe bağlı olarak bu diş tedavileri de kullanılmaktadır.  Seramik empress diş kaplama seramik diş kaplama genellikle ön dişlerde oluşan deformasyon ve görüntü bozukluklarında kullanılır.  Bu kaplamalarda metal altyapı kullanılmaz.  Seramik empress denilen son derece ince ve estetik bir diş kaplaması kullanılır.  Porselen empress kaplamalar çok ince olmasına rağmen dirençli ve dayanıklı materyallerdir.  Özellikle ön dişlere uygulanır ve doğal dişin yapısı bozulmadan çok hafif bir aşındırma ile gerçekleştirilir.