Zirkonyum doğada bulunan ve birçok alanda kullanılan bir elementtir.  Maddenin kendisinin estetik açıdan gelişmiş özellikleri vardır.  Renginin beyaz olması ve bir metal alaşımı olması bakımından diş hekimliğinde çok fazla kullanılmaktadır.  Diğer başka estetik uygulamalarda da zirkonyum elementi kullanılır ama en çok metal destekli porselen kaplamalar da alternatif tedavi olarak kullanılır.

Zirkonyum Kaplama Nedir?

Genellikle büyük diş kayıplarında kırılma veya bir kaza sonucu sebebiyle yaşanan diş kayıplarında zirkonyum kaplama son yıllarda tek alternatif tedavi gibi durmaktadır.  Ayrıca uzun zaman diş eksikliği bulunan kişilerde ve çok fazla madde kaybı olan dişlerin tedavisinde çok başarılı sonuçlar sağlayan bir tedavidir.  Zirkonyum kaplama,  porselen kaplamalar bugün diş hekimliğinde çok dayanıklı ve sağlıklı tedavi olarak bilinmektedir.  Diş hekimliğinde ve zirkonyum porselen kaplama tedavilerinde zirkonyumun üzerine kaplanan porselenler ile son derece estetik bir görüntü sağlanır.  Önceki yıllardaki geleneksel tedavilerden çok daha farklıdır.  Zirkonyum altyapısı olan diş tedavilerinde rengi beyaz olduğu için metal rengi fark edilmez.  Aynı zamanda diş etine uyumlu bir elementtir.  Doğallığı ve dayanıklılığı buradan gelmektedir.

Zirkonyum Diş Kaplama Tedavileri

Zirkon içerikli diş kaplaması özellikle diş hekimliğin de çok fazla kullanılan ve aynı zamanda estetik kaygılarla yapılan tedavilerde sağlam güvenilir ve doku ile uyumlu olması açısından çok fazla kullanılmaktadır.  Aynı zamanda doğal görüntüsü ve kaliteli oluşu diş hekimliğinde tercih edilen bir metaldir.  Özellikle estetik diş hekimliği alanında geleneksel tedavi yöntemleri geride kalmıştır.  Artık zirkonyum alt yapılı tedaviler uygulanmaktadır.  Biyolojik uyumu doğal görüntüsü estetik ve aynı zamanda dirençli oluşu renginin beyaz oluşu tercihleri güçlendiren durumlardır.  Zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar bütün dişler de kullanılmaktadır.  Ön dişlerde estetik kaygı ile yapılan tedavilerde son derece başarılı sonuçlar verir.  Arka dişlerde ise güçlü olması sebebiyle de özellikle çiğneme ve öğütücü dişlerde uzun ömürlü bir tedavi sunmaktadır.  Dolayısıyla hastaların yaşam kalitesini de arttıran tedaviler yapılmaktadır.

Zirkonyum Hangi Alanlarda Kullanılır?

Zirkonyum hastalarda diş beyazlatma uygulanıp ancak istenilen sonucun alınmadığı durumlarda,  renk değiştirmiş dişlerde,  daha önceki tedaviler de dişleri kesilmiş hastalarda,  dişler arasında açıklık bulunan kişilerde,   metal destekli köprüsü olan kişilerde,  kırık dişlerin onarılmasında kullanılır.  Gerek renk açısından gerekse yapısal deformasyona uğrayan dolguların düzeltilmesinde,  çarpık ve eğri dişlerde,  ortodontik tedavide kullanılması oldukça yaygındır. Önceden dolgu yapılmış, dolgu yapılamayacak kadar deformasyonu bulunan dişlerde kullanılmaktadır.