Yumuşayan ve zarar gören diş sert yapısı uzaklaştırılır, dişin çürükten arındırılması sağlanır. Çürüğün temizlenme uygulamasından sonra ortaya çıkan boşluğa (kavite) müsait bir dolgu malzemenin yerleştirilmesi gerekir. Bu dolgu malzemesi pratik bir biçimde uygulanabilmeli, kaviteyi doğru bir biçimde örterek rastgele bir sızıntıya neden olmamalıdır.

Bununla beraber, bu dolgunun güzel bir görüntü sergilemesi kişiler ve diş hekimleri için tercih nedenidir.

Eğer çürük ile kişide sıcağa karşı duyarlılık, rahat yemek yiyemem veya ciddi düzeylerde ağrı var ise veya çürük, dişin içindeki canlı dokuya (pulpa) erişmişse ilk başta kanal tedavisi yapılır, daha sonra da dolgu kaviteye yerleştirilir.

DOLGU TÜRLERİ

Kompozit / Porselen

Tam olarak diş hekimliğinde dolgu gereçleri olarak; amalgam, kompozit, kompomer veya porselen dolgular (inlay-onlay) tedavisi uygulanmaktadır.

KOMPOZİT DOLGU

Kompozit dolgular; çeşitli materyallerin bir araya gelmesinden ortaya çıkar. Plastik olarak şekil verilebilir ve ultraviyole (UV) ışığı ile güçlendirilir. Halk arasında ışınlı dolgu olarak ismi verilir.

Kompozit Dolgunun Avantajları

Kompozit dolgularla eski zamanlarda sadece porselen kaplama ile ağızda kalabilen ve bütünlüğünü koruyabilen dişler, artık kaplamaya ihtiyaç kalmadan oldukça güzel bir görüntü sergileyebilmektedirler.

– Tek seansta tedavi tamamlanabilmektedir.

– İşlemden önce dişten fazla madde kaldırmaya gerek duyulmadığı için diş sert yapısı kaybına yol açmazlar.

– Çok ufak kaviteler bile örtebilir.

PORSELEN DOLGU (Inlay-Onlay)

Daha uzun dayanabilme ömrü, daha sağlıklı ve daha güzel olan porselen dolgular ile şahsın ağzında mükemmel bir görünüm, estetik bir gülüşe sahip olabilmektedir. Önceki zamanlarda uygulanan amalgam dolguların yerini alan porselen dolgular teknolojinin son haliyle üretilmektedir. Uzun yıllar problemsiz estetik bir gülüş elde etmesini sağlamaktadır.

Dolguların kırılmasının birden çok nedeni bulunur. Bunlar yanlış veya hatalı madde kullanımı, şahsın yanlış kullanımı, uzman doktorun yanlış endikasyonu, dolgunun yıpranması veya maddenin mukavemeti (kompozit, amalgam) olabilirler.

Dolgular kırıldığı durumlarda, kimi zaman tamir edilebilme şansları bulunmaktadır. Bunu ölçebilmek için en kısa zamanda diş doktoruna başvurmak gerekir.

Porselen dolgular malzeme kaybının fazla olduğu ve dişin tamamından ufalarak kuron uygulaması gerekli olan şahıslara sağlıklı diş yapısını korumak amacıyla uygulanan tekniktir. Daha güzel ve işlevsel olduğundan amalgam dolguların yerine tercih edilmektedir.

Porselen Dolgunun Avantajları

– Uzun süreli bir kullanım avantajı vardır ve sağlamdır.

– Yenilenme süresi fazlası ile uzun olmaktadır.

– Fazlasıyla estetik bir görüntü sergilerler.

– Malzemenin sertliği diş minesinin sertliğine çok yakındır.

– Arka dişlerde (azılarda) kompozit dolgulara oranla ısırma kuvvetlerine göre dirençlidir.

– Kavite hazırlık bittikten sonra ölçü alınıp laboratuvarda hazırlandığı için kusursuz bir diş uyumu sergilerler.