Kanal Tedavisi Nedir?
Endodonti, kanal tedavisi diye de adlandırabiliriz. Pulpanın (sinir, kan, lenf damarlarını içeren dişin içindeki yumuşak tabaka), kişinin kendini düzeltemeyecek şekilde zarar gördüğü durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Pulpa, dişin en iç kısmında mevcut olan damar sinir paketinden oluşan yumuşak bir tabakadır.
Genellikle kırık dişlerde veya derin çürüklerdeki bakteriler pulpanın iltihaplanmasına neden olur. İltihaplı veya zarar görmüş pulpa çıkarılmaz ise diş ve etrafındaki yapılarda enfeksiyona yol açar ve diş kaybedilir.
Pulpa nasıl iltihaplanır?
Tüm insanların ağız boşluğunda bakteriler bulunur. İstenmeyen koşullar oluşmadıkça hasar vermezler. Bakteriler alınan birçok besinle birleşir ve ağzımızda asitlerin oluşmasını sağlarlar. Bu meydana gelen asitleri ağzımızdan uzaklaştırmaz ise, bu maddeler mineye hasar oluşturur. Bu da mine tabakasında çürükler meydana gelir. Diş minesinde oluşan çürükler tedavi edilmezlerse mine tabakasının alt kısmında dentin tabakasına geçerler. Dentin tabakası ağrı yolu ile şahısları uyarmasına rağmen oluşan çürük yine tedavi edilmezse mikroorganizmalar pulpaya doğru hareketlenirler. Bu esnada pulpa kendini korumak için farklı yolları dener. Bu yollardan biri de ağrı yoluyla kişiyi uyarmaktır. Fakat yine dişimizi tedavi ettirmezsek bir zaman sonra mikroorganizmalar pulpa içindeki damar ve sinirlere hasar vererek iltihabın oluşmasına sebep olurlar. Pulpada iltihabın meydana gelmesinin bir başka yolu da travmalardır. Dişe gelen sert bir darbe, kök uç kısmından dişin köküne kadar giren damar ve sinirlerin kopmasına, bu nedenle dişin estetiğini kaybetmesine yol açabilir. Bu sonuca herhangi bir yolla mikroorganizmaların eklenmesi pulpanın iltihabına neden olur. Pulpanın enfekte olmasının bir başka nedeni de diş bölgesinde uzun süreli periodontal (diş eti ve çevresi) hastalığın varlığıdır.
Niçin kanal tedavisi uygulanır?
Başlangıç olarak bilinmesi gereken, natürel dişin yerini hiçbir suni dişin tutamayacağıdır. Bu nedenle natürel dişler, tedavi edilerek son aşamaya kadar korunmalıdır. Dişlerden biri hastalandığında en fazla olarak bilinen koruma yöntemlerinden birisi de kanal tedavisidir. Kanal tedavisi zarar görmüş dişlerin korunmasında yardımcı olur. Pulpa, kendini tamir edemeyecek düzeyde zarar gördüğünde pulpa, ölür. Genellikle buna, kırık dişlerdeki veya derin çürüklerde ki bakteriler yol açar. Bakteriler dişin kendisinde iltihaba neden olur. Hasar görmüş veya yıpranmış pulpa çıkarılmazsa diş ve çevresindeki dokular enfeksiyon kapar. Ve sonunda diş tamamen kaybedilebilir.
Kanal tedavisi nedir ve nasıl uygulanır?
Kanal tedavisi pulpanın zarar gördüğü sürelerde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Geçtiğimiz yıllarda yıpranmış yumuşak diş tabakasıyla karşılaşıldığında tek çözüm çekim iken, şimdilerde bu dişleri tedavi etme şansımız vardır.
Kanal tedavisi yapılmadığı takdirde ne olur?
Derin çürük ve çatlak nedeniyle pulpanın kendini iyileştiremeyeceği zamanlarda diş estetikliğini kaybeder, enfeksiyon tüm dişe yayılabilir. Kanal tedavisi işlemi yapılmazsa, enfeksiyon kök ucundaki dokulara dek ulaşır. Dişi kaplayan çene kemiği de iltihaplanır ve yıpranır. Meydana gelen bu boşlukta apse oluşur. Bu tabloya ağrı ve şişlik de katılır ve diş en kısa zamanda kaybedilir.