Ağız diş ve çene cerrahisi ağız iç kısmında bulunan yumuşak ve sert yapılarının patolojilerinin tedavisi uygulanan bilim dalıdır.

Çene Cerrahisi – Çene Cerrahisi Ameliyatları

1-YİRMİLİK YAŞ DİŞİNİN ÇEKİLMESİ
2-APSE VE KİST OPERASYONLARI
3-DİŞ ÇEKİMİ
4-İMPLANT

Yirmi Yaş Dişleri ve Çekilmesi

Kişinin dişleri arasında en son süren dişler, yirmi yaş dişleridir. Genellikle 20’li yaşlarda sürdükleri için bu isimle veya akıl dişi adı verilir. Kimi kişilerde de doğuştan hiç yirmi yaş dişi yuvası oluşmaz. Bu nedenle bu insanlarda yirmi yaş dişleri hiçbir zaman olmaz. Lakin bazen bu dişler oluşur yalnız birtakım sürme problemleri meydana gelebilir. Çenede yer olmaması veya farklı nedenlerle yirmi yaş dişlerini çekmek gerekebilir.

Hangi durumlarda 20 yaş dişi çekilir?

Kişi ağzında ki dişlerden en son çıkan dişler, üçüncü azı dişleridir. Genellikle 17 ile 25 yaşları arasında çıkmaya başlar. Eğer doğru konumda çıkarlarsa ve bölge dokulara zarar vermiyorsa bu dişin yerinde kalmasında bir sıkıntı bulunmaz. Çene kemiğine kaynaşmış ve normal olmayan konumda bir dişin ileri süreçlerde neden olacağı sorunlar göz önüne alınır ve çekimine karar verilebilir. Diş arkındaki yer darlığı durumunda dişin çıkması diş eti-kemik ve diğer komşu diş engeli yaşayabilir.

Çürük:
Tükürük, bakteri ve yiyecek parçaları hasar görmüş dişin yuvasında birikir. Hem yirmilik dişi hem de yanındaki azı dişini riskli ve sıkıntılı bir duruma sokar. Bu tip çürükleri fark etmek ve tedavi uygulaması fazlasıyla güçtür. Ağrı ve enfeksiyona neden olan ve apseyle sonuçlanan ciddi tablolar meydana gelebilir.

Dişeti hastalığı (perikoronit):
Sınırlı meydana gelmiş bir yirmilik dişin, diş etinde bakteri ve yiyecek fazlalıklarının toplandığı bir enfeksiyon odağı ortaya çıkar. Bu sonuç ağız kokusu, ağrı, ödem ve trismusa (ağzın tam açılamaması hali) yol açar. Enfeksiyon lenfler desteğiyle yanak ve boyuna yayılır. Yirmilik dişin etrafındaki bu enfeksiyona yönelimli zemin her seferinde basit bir biçimde enfekte olmaya adaydır.

Basınç ağrısı:
Sürme esnasında yer darlığı nedeniyle komşu dişlerde basınç ortaya çıkabilir ve sıkışma yüzünde bir ağrı duyulabilir. Bazı durumlarda bu basınç ödem ve şişmeye neden olur.

Protezle ilgili nedenler:
Protez planlaması yapılan bir ağızda yirmilik dişleri hesaplamak gerekmektedir. Bunun nedeni ise, yirmilik dişin çekilmesinden sonra değişen ağız yapısına göre yeni bir protez yapmaya ihtiyaç duyulmasıdır.

Kist oluşumu:
Gömük bir dişin yol açtığı kistik lezyon olayları olabilmektedir. Kistik lezyonlar kemik hasarlarına, çene kemiğinde kendiliğinden meydana gelen kırıklara ve etrafındaki dişlerin yer değiştirmesine veya zarar görmesine yol açar. Kemik yıkımını önlemek için diş çekilmeli ve kist temizlenmelidir. Nadir bir biçimde bu kist çok geniş alanlara yayılma yaparsa tümörlere dönüşebilir ve çene kemiğine kendiliğinden hasarlara yol açabilir.

Ortodontik sebepler:
Sonuçlanmış bir diş arkında yer bulunmaması durumunda çıkmakta olan yirmi yaş dişleri ark şeklini bozacaksa çekmek gerekebilir.
Dişlerin kök kısımlarında meydana gelen enfeksiyonların düzeltilmesi için, iltihaplı kök kısmı ve iltihabın yayıldığı alan dokuların temizlenmesi için kanal tedavisi yapılamayan durumlarda yapılan bir işlemdir.

Ağız diş ve çene cerrahisi hakkında daha fazla bilgi için göz atın.