Kaplama tedavileri dişlerde meydana gelen çatlak kırılma,  çürük veya travma sonucunda dişteki doku kaybının ortaya çıkmasıyla tedavi kaçınılmaz olur.  Ayrıca bunun yanı sıra dişlerin özellikle ön dişlerin ayrık olması,  dişlerdeki sararma ve renk değişiklikleri gibi durumlar görüntü açısından hoş bir görüntü oluşturmazlar.  Özellikle ön dişlerde yapılan kaplamaların hem doğal görünmesi açısından hem de sağlıklı olması açısından estetik bir gülüş kazandırılarak tedavi edilir.  Ön dişlere uygulanan porselen lamina kaplama tedavisi yeni nesil ve estetik diş hekimliği alanına giren tedavi biçimlerinden biridir.  Yeni nesil kaplamalar özellikle son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile diş hastalıkları ve tedavileri oldukça gelişmiştir.  Önceki yıllarda kullanılan klasik diş kaplama tedavilerinde dişlerin görünümü mat ve belli bir süre sonra diş etinde morarma ve kanamalara sebep olurdu.  Aynı zamanda bunlar ağız kokusu ve diş eti çekilmesi gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olan tedavilerde ancak günümüzde teknik olarak bu konuda çok fazla alternatif tedaviler geliştirilmiştir.  Hastanın durumuna dişlerinin yapısına ve dişlerdeki deformasyon ölçüsüne bakarak hangi kaplamanın kullanılacağına diş hekiminin karar vermesi en doğru yöntemdir.

Diş Kaplama Çeşitleri

Diş kaplamalarında farklı birçok malzeme kullanılabilir.  Bunlar biyolojik ve fiziksel özelliklerine göre çeşitlilikleri vardır.  Diş kaplama çeşitlerinden metal altyapılı porselen kaplamalar,  Zirkonyum porselen kaplamalar,  Empress porselen seramik diş kaplamalar,  porselen kaplamalar ve kompozit kaplamalar kullanılır.  Son yıllarda geliştirilen diş kaplama tedavileri diş sorunlarına göre alternatif oluşturacak çeşitliliktedir.  Birden fazla diş eksikliği durumunda metal altyapılı porselen kaplamalar kullanılır.  Metal altyapılı porselen diş kaplama metal altyapılı porselen kaplamalar uzun yıllardır diş hekimliğinin tedavi olarak kullandığı kaplamalardır.  Önce laboratuvarda ölçü alınarak metal alt yapısı hazırlanır ve daha sonra metal alt yapının üzerine porselen dişler yapıştırılır.  Ancak bu kaplama tedavisi alt yapısında metal olması açısından estetik bir görüntü oluşturmaz.  Bu konuda iyi bir gülüş estetiği ve diş estetiği oluşturmak için Zirkonyum kaplamalar tercih edilir.

Zirkonyum Kaplama

Zirkonyum kaplamalar estetik olarak son derece tatmin edici bir tedavidir.  Işığı doğal yansıtması açısından aynı zamanda diş etlerinde morarma ve renk değişikliği yapmaz.  Dolayısıyla gerek diş hekimleri gerekse hastalar tarafından en fazla tercih edilen kaplama çeşididir.  Tedaviden önce hastaya bir gülüş estetik tasarımı oluşturulur ve buna göre Zirkonyum kaplama tedavisi gerçekleştirilir.  Maksimum bir hafta içinde dişlerin kesilmesi geçici kaplamaların takılması ve gerçek kaplamaların takılması ile tedavi bitirilir.  Seramik Empress diş kaplama seramik diş kaplama alt yapısında metal olmadan seramik Empress adı verilen kaplamalardır.  Dolayısıyla son derece estetik kaplamadır.  Ancak bu kaplamalar diğer kaplamalara göre daha hassas materyaller olduğundan hastanın daha dikkatli kullanması önerilir.

Porselen Lamina Kaplamalar

Porselen lamina kaplamalar özellikle ön dişlerdeki görüntü bozukluklarını ortadan kaldırmaya yönelik tedavilerdir.  Ön dişlerdeki ayrık açıklık çarpıklık renk değişikliği kırılma dolgu sonrası oluşan görüntü sebebiyle ön dişlere uygulanan yaprak inceliğinde kaplamalar porselen lamina kaplamalardır.  Zirkonyum kaplamalara göre biraz daha maliyeti yüksek kaplamadır.  Son derece estetik parlak ve pürüzsüz bir görüntü oluşturur.  Aynı zamanda ışığı geçirgen özelliğinden dolayı doğal dişlerden ayırt edilmesi zordur.  Estetik kaygısı olan hastaların ve diş hekimlerinin en fazla tercih ettiği kaplama tedavisidir.