Özellikle son yıllarda diş hekimliği teknolojik gelişmelerle birlikte bulunduğu alanı oldukça geliştirmiştir.  Özellikle diş tedavilerinde estetik kaygılar giderilerek yapılan tedaviler daha fazla öne çıkmaktadır.  Bu nedenle estetik diş hekimliği diş tedavilerinde estetik kaygıları gideren sağlıklı dayanıklı ve uzun ömürlü tedaviler yapmaktadır.  Estetik diş hekimliği alanına giren yaprak porselenler yani lamina kompozit porselenler gülüş tasarımı hazırlanarak yapılmaktadır.

Porselen Lamina Nedir?

Porselen lamina diş şekillerinde bozukluk ve deformasyon olması durumunda kalıcı olarak estetik bir gülüş kazandırılarak uygulanan tedavidir.  Bu tedaviler hekimin önerisi ve hastanın beklentileri ile ortak karar alınarak gerçekleştirilir.  Tedavi sonunda doğal ve düzgün bir gülüşe sahip olan hasta aynı zamanda sağlıklı bir diş yapısına da kavuşur.  Porselen laminalar laboratuvar koşullarında hazırlandıktan sonra ön dişlerin üzerine yapıştırılarak yapılır.

Lamina Porselen Hangi Koşullarda Uygulanır?

Lamina porselen tedavisi genellikle ön dişlerdeki diş boşluklarının kapatılması kısa dişlerde diş boylarının uzatılması,  şekil bozukluklarında dişlere daha estetik şekil verilmesi gerektiği durumlarda kullanılan bir tedavidir.  Aynı zamanda ön dişlerdeki kırık veya çatlak ve dış rengini beğenmeyen veya başka sebeplerden dolayı doğal rengini kaybetmiş dişlere uygulanan bir tedavidir.  Bazı durumlarda hastanın tercihine bağlı olarak gülüşünü beğenmeyen hastalara da lamina porselen tedavisi uygulanmaktadır.

Lamina Porselen Ne Kadar Sürede Yapılır?

Lamina porselen tedavisinin başlanması ve tamamlanması maksimum 2 seansta bitirilir.  Ancak bu dişin durumuna bağlı olarak kaç adet lamina hazırlanacağı ve lamina porselenler yapıştırılmadan önce dişlere herhangi bir tedavi uygulanıp uygulanmayacağı gibi durumlar bu süreyi değiştirir.  Lamina porselen tedavisinde diş eti estetiği isteyen hastalar öncelikle diş eti tedavisi tamamlanarak ardından porselenler aşındırma işlemi gerçekleştirildikten sonra yapıştırılır.

Porselen Laminaler Yapılırken Ağrı Acı Hissedilir Mi?

Porselen lamina tedavisi lokal anestezi altında yapıldığı için kesinlikle ağrı ve acı hissedilmez.  Aşındırma işlemi gerçekleştirildikten sonra yapıştırma seansı uygulanır.  Bazı durumlarda geçici laminaler yapıştırılarak bir sonraki seansta kalıcı yapıştırılarak tedavi tamamlanır.

Porselen Laminaler Nasıl Yapılır?

Hastanın porselen lamina tedavisi yaptırmaya karar vermesi ve hekimin önerisi ile önce ön dişlerin yüzeyi hazırlanır.  Ön dişler genellikle 0,3 mm kadar aşındırılır.  Aşındırma işleminden sonra yapıştırılacak olan lamina porselen renk seçimi yapılır ve bir gülüş tasarımı hazırlanarak laboratuvarda hazırlanan laminaler yapıştırılarak tedavi tamamlanır.

Porselen Lamina Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Porselen laminaler son derece dayanıklı ve dirençli materyallerdir.  Ancak buna rağmen hastanın ağız içi hijyen ve bakımını düzenli olarak yapması durumunda uzun yıllar sorunsuz olarak kullanılabilir.  Bu nedenle hastanın günde 2 kez dişlerini fırçalaması,  diş ipi kullanması,  ağız gargarası ve ara yüz fırçası ile dişlerin arasının temizlenmesi son derece önemlidir.