Porselen diş; genel olarak porselen diş kaplama olarak geçmektedir. Porselen diş kaplama; bir dişin üzerinin porselenden yapılmış herhangi bir estetik materyalle tam olarak kaplanmasına verilen isimdir. Porselen diş yapılmasının amacı; dişi güzelleştirmek, sağlamlaştırmak, korumak ve dişe kaliteli bir estetik görünüm kazandırmak olarak bilinmektedir. Porselen diş; dişlerin en üst kısımlarına yerleştirilen porselen yapraklardan meydana gelmektedir. Porselen diş kaplama sayesinde hem ağız fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde devam etmesi hem de hayal edilen gülüş unsurlarının ortaya çıkması mümkün olur. Porselen diş yaptırmak için uygun bir klinik arayanlara hiç şüphesiz İmplant Sanatı’nı önermek gerekir. İmplant Sanatı olarak, hizmet verdiğimiz tüm konularda müşterilerimize en iyisini sunmanın gayretindeyiz. İmplant Sanatı’nın rakiplerinden farkı; sağladığı kusursuz teknik destek ve kimsede olmayan servis ağı kalitesidir. Siz de porselen diş kaplama yaptırmak veya yaprak porselen diş tedavisi görmek istiyorsanız tercihiniz İmplant Sanatı olmalıdır.

Porselen Diş Çeşitleri

Porselen; dişlerin doğal görünüm ve rengine en yakın malzeme olmasından mütevellit bu kadar çok tercih edilmektedir. Kusursuz bir gülüş tasarımı elde etmek isteyenler tarafından büyük bir rağbet görmektedir. Porselen diş kaplama çeşitleri; hastalara uygun olan ve hekimlerin uygun gördüğü şartlara göre değişmektedir. Porselen diş kaplama çeşitleri; porselen diş kaplama, metal diş kaplama ve seramik diş kaplama olarak üç farklı kategoriye ayrılmaktadır. Üç kaplama çeşidinde de ana malzeme porselen olmasına rağmen ana malzemeyi destekleyen madde, metal veya seramik olmaktadır. Kişinin sahip olduğu dişin rengine uygun bir porselen diş kaplama yapılmaktadır. Buna ek olarak, dişin konumuna göre diş kaplama çeşidinin farklılık göstermesi söz konusu olmaktadır. En çok tercih edilen porselen diş kaplama çeşitleri arasında full porselen diş kaplama bulunmaktadır. Bu yöntemde, dişlerin önlü arkalı olarak tamamının kapsanması söz konusudur. Uygulanma aşaması biraz uzun olsa dahi dayanıklılık bakımından oldukça kaliteli olduğu savunulabilir. İkinci alternatif ise ön diş porselen diş kaplama olarak bilinmektedir. Bölgesel bir kaplama yöntemi olarak bilinen ön diş porselen diş kaplama; bilhassa estetik kaygıları olan ve daha dikkat çekici bir gülüşünün olmasını isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Üçüncü alternatif ise tek diş porselen kaplamadır. Kaza ve benzeri sebeplerden dolayı zarar gören dişler için tercih edilmektedir. Bu alternatifler arasından hangi porselen diş kaplama yönteminin kişinin dişlerine uygun olduğuna bizzat diş hekimi karar vermektedir.

Porselen Diş Uygulaması Kimlere Yapılır?

Porselen diş uygulaması kimlere yapılır sorusu büyük öneme sahiptir. Çünkü, herkesin dişlerinin porselen kaplama için uygun olmadığı bilinmektedir. Bu noktada, çapraşık diş bozuklukları, kırık dişler, diş eksiklikleri ve diş dolgusunun çözmeye yarayamayacağı kadar genişlikte çürükleri olan kişilerin porselen diş uygulaması yaptırması mümkün olmaktadır. Bu tip diş problemlerine sahip olanlar, porselen diş uygulamasından faydalanabilirler. Ancak, dişlerinde ileri seviyede çürükleri olanlar başta olmak üzere diş eti rahatsızlıkları üst seviyede olanlar ve kanal tedavisi gerektirecek kadar ciddi enfeksiyonu olanların porselen diş uygulaması yaptırması söz konusu değildir.

Lamine (Yaprak Porselen Diş) Tedavisi

Laminalar; bilhassa ön dişlerde uygulanan oldukça ince porselenler olarak bilinirler. Lamina tedavisi esnasında porselenlerin fiziksel yapılarının güçlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu işlem sayesinde porselenlerin ince yapılmaları mümkün hale gelmiştir. Lamina tedavisi; daha az doku kaybına sebep olacak işlemleri kapsamaktadır. Lamina tedavisi unsurları arasında bulunan porselen laminalar; çok az veya hiç preparasyon yapılmadan uygulanan işlemlerdir. Porselen laminalar; özel yapıştırıcılar kullanılarak yapıştırılmaktadır. Bilhassa renk geçirgenliklerinin çok iyi olmasından mütevellit, porselen laminaların estetik ve sağlıklı bir gülüşe sebep olduğu bilinmektedir. Lamina tedavisi, bu sebeplerden dolayı sıklıkla kullanılmaktadır. Lamina tedavisi için oldukça hassas teknikler kullanılmaktadır. İnce olarak üretilmesine özen gösterilen laminaların dişle ve çevredeki dokularla uyum sağlamasına özen gösterilmektedir. Laminaların hazırlanmasında dişlere az müdahale yapılması söz konusudur. Buna ek olarak, bazı durumlarda hiçbir müdahale yapılmaz. Dişin ölçüsünün alınması ve porselen diş laboratuvarında hazırlanması söz konusudur. Tamamlanmış bir lamina dişin kalınlığının yaklaşık 0,5 ile 0,7 mm olduğu bilinmektedir.

Porselen Laminalar Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Lamina tedavisi, bir başka deyişle, porselen laminalar; dişlerin arasında yer alan diastema adındaki boşlukların kapatılması için en uygun yöntem olarak bilinmektedir. Bilhassa dişlerinin renginden memnun olmayan kişilerin lamina tedavisi yaptırması söz konusudur. Diş beyazlatma işlemlerinden verim almayan kişiler, porselen lamina yöntemini denerler. Bunun yanı sıra, kırıklardan dolayı madde kaybı olan dişler ve eski dolguları hasar görerek bozulan, renk ve yapısında sıkıntı olan dişler için lamina tedavisi uygulanması söz konusu olmaktadır. Lamina tedavisi sayesinde dişin dikey boyutu tekrar sağlanmaktadır. Lamina tedavisinin özellikle ön dişlerde çok iyi sonuç verdiği bilinmektedir. Lamina tedavisi; birçok sebepten dolayı tercih edilir. Her şeyden önce dişlere az müdahale yapılmaktadır. Bunun yanı sıra, çalışma süresinin kısa olması, lamina tedavisi avantajları arasında bulunmaktadır.