Bazı durumlarda büyük çürükler bazı durumlarda kaza sonrası dişlerde deformasyon ve madde kayıpları olur.  Özellikle ciddi anlamda madde kaybı olan dişler kaybedilme ile karşı karşıya gelebilir.  Böyle durumlarda zirkonyum porselen kaplamalar en iyi tedavi tercihidir.  Ancak diğer yanıyla da porselen kaplamalar estetik kaygıları da ortadan kaldıran tedavilerdir.  Porselen kaplamalar altyapıları önceki tedavilerde gri metal altyapılardı,  ancak günümüzde özellikle estetik diş hekimliği alanında geleneksel metal alt yapılar kullanılmaktadır.  Zirkonyum kaplama beyaz renkli diş eti ile uyum sağlayabilen aynı zamanda uzun vadeli ve doğal kaplamalardır.

Zirkonyum Nedir?

Zirkonyum doğada bulunan bir maddedir.  Zirkonyum estetik diş hekimliğinde kullanılma sebebi beyaz renkli oluşu ve metal alaşım olarak sağlam bir metal olmasıdır.  Özellikle estetiğin ön planda olduğu tedavilerde metal destekli porselen tedavilere tek alternatif olarak kullanılan maddelerdir.

Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyum maddesi ile yapılan kaplamalar bir kaç aşamada gerçekleştirilir.  Öncelikle ilk muayene de dişteki hasar ve dişlerde ne kadar madde kaybı olduğu saptanır.  Ardından kaç adet diş yapılacağı kararlaştırılır.  Zirkonyum porselen kaplamalar lokal anestezi altında gerçekleştirilir.  Zirkonyum tedaviye karar verildiğinde diş kesilerek inceltilir.  Ardından ağız içi dezenfeksiyonu yapılır ve diş ölçüsü alınır.  Dişler inceltildiği için estetik değildir.  Bu nedenle geçici kaplama diş yapılır.  Hem estetik olmayan görüntü ortadan kaldırılır hem de dişlerde oluşacak hassasiyet önlenmiş olur.  Ölçü alındıktan sonra diğer dişlere uyumlu porselen renk seçimi yapılır.  Ardından maksimum 1 hafta içinde Zirkonyum Kaplama diş takılmış olur.

Zirkonyum Kaplamayı Herkes Yaptırabilir Mi?

Zirkonyum kaplama dişler ile ilgili ciddi anlamda madde kaybına yönelik sorunu olan kişiler ve kaplamanın zorunlu olduğu durumlarda Zirkonyum kaplama yaptırılabilir.  Zirkonyum kaplama yapılacak kişinin 20 yaşın üstünde olması yani çene gelişiminin tamamlanmış olması gerekir.

Zirkonyum Kaplamalar Ne Kadar Süre Kullanılır?

Zirkonyum kaplamalar ve diğer bütün diş tedavilerinde ağız içi hijyen ve bakımı son derece önemlidir.  Bakımın düzenli yapılması durumunda kaplamalar uzun süre kullanılır.  Zirkonyum kaplamalar kişiye özel yapıldığı için bakımı önemlidir.  Günde en az iki kez diş fırçalanması ve diş ipi kullanılması Zirkonyum kaplamaları uzun süre kullanımını sağlayan etkilerdir.

Zirkonyum Kaplama Fiyatları

Zirkonyum kaplama fiyat olarak farklılık göstermektedir.  Ayrıca kullanılan malzemenin markası kalitesi diş hekiminin tecrübesi hastanın dişlerindeki deformasyon,  hangi tedavilerin kaplama öncesi uygulanacağı gibi etkiler Zirkonyum kaplama fiyatlarını değiştiren etkilerdir. Bu nedenle ilk muayene de Zirkonyum porselen kaplama fiyatı hakkında diş hekiminden bilgi almak en doğru olandır.

 Zirkonyum Kaplama Yaptıranlarda Yeme Yasağı Var Mıdır?

Zirkonyum kaplama yaptıran hastaların yemek konusunda hiçbir kuralı yoktur. Doğal işlerin kullanımı ile aynıdır.  Ancak kabuklu yiyeceklerin diş ile kırılması aşırı sıcak ve soğuk yeme alışkanlığı gibi durumlar yalnızca Zirkonyum kaplamalar için olumsuzluk yaratmaz.  Doğal dişler açısından da olumsuz bir durumdur.  O nedenle genel olarak diş ve ağız içi bakımını düzenli olarak yapmak gerekir.