Diş hekimliği tedavilerinde diş kaplamaları genellikle porselen kaplama veya metal destekli kaplama biçiminde yapılır. Son zamanlarda diş hekimliği estetik gülüşü öne çıkaran tedaviler yapmaktadır. Estetik diş hekimliği tedavilerinde zirkonyum önemli yer tutar. Bu nedenle diş tedavilerinde en fazla kullanılan metaldir. Zirkonyumun diş hekimliğindeki en büyük avantajı renginin beyaz olmasıdır. Zirkonyum diş kaplamalarda metal desteksiz grubunda yer alır. Dolayısı ile diğer metal destekli kaplamalarla mukayese edildiğinde görüntü açısından daha doğal bir görüntü oluşur.
Zirkonyum Kaplamanın Avantajları Nelerdir?
Zirkonyum kaplamalar ışık geçirgen özelliği sebebiyle diğer kaplamalardan çok daha fazla tercih edilir. Diş etlerinde önceki tedavilerde ki metaller gibi koyu renk oluşturmaz. Klasik tedavilerde kaplamaların içine yerleştirilen metaller diş rengini belli bir zaman sonra koyulaştırır ve bu görüntü estetik olarak hoş bir görüntü oluşturmaz. Zirkonyum diş kaplamalarının avantajlarından en önemlisi diş etleri ile uyumlu olmasıdır. Ayrıca zirkonyum destekli metal kaplamalarda diş eti hastalığı oluşumunu engelleyen özellik vardır. Zirkonyum özellikle diş kaplamasında beyaz sıcağa dayanıklı ve anti alerjik özelliği vardır. Bu nedenle diş hekimliğinde çok fazla tercih edilmesi ile birlikte hastalar tarafından da tercih edilir. Zirkonyum kaplama porselenlerde mat görüntü oluşmaz. Işığı geçirgenliğinden dolayı doğal ve parlak bir görüntüsü vardır. Zirkonyum kaplamalar sigara ve diğer boyar maddelerden etkilenmez. Dolayısıyla herhangi bir lekelenme oluşmaz. Ağız kokusunu engeller. Diş eti hastalıklarını önler ve tat alma duygusunda değişiklik yaratmaz.
Zirkonyum Kaplama Fiyatları
Zirkonyum kaplama fiyat konusunda tam olarak fiyat verilmesi pek mümkün değildir. Çünkü hastadan hastaya değişen farklı tedaviler gerektiren durumlar değerlendirildikten sonra fiyat belirlenir. Dolayısıyla fiyat konusunda diş hekimi ile görüşmek ve ön muayene olduktan sonra fiyat oluşturulmaktadır.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum kaplamalar öncelikle lokal anestezi uygulanarak yapılır. Kaplama yapılacak dişler belirlenir ve kesilir. Kesilme işleminden sonra da ölçü alınır. Ölçü alındıktan sonra geçici kaplamalar hazırlanır ve diğer dişlerin renkleri baz alınarak zirkonyum kaplamaların renkleri seçilir. Sonuç olarak tedavi son derece başarılıdır. Kullanılma süreci içinde kendi dişinden ayırt edilemeyecek konfor sunar.
Zirkonyum Diş Kaplama Hangi Durumda Yapılmaz?
Zirkonyum kaplama genellikle diş aralarında uzun boşluk olması durumunda yapılmaz. Yani uzun bir köprü zirkonyum kaplamalarda tercih edilmez. Böyle durumlarda zorunlu olarak metal üstü porselen yapılmak durumundadır. Ancak zirkonyum özellikle tercih edilmesi durumunda diş boşluğuna implant yapılıp üzerini zirkonyumla kaplanılabilir.