Lamina diş genellikle estetik diş hekimliği alanına giren yaprak porselen kaplama da denilen bir tedavi biçimidir. Son derece ince hassas bir yapısı vardır. Ancak bu yalnızca görüntü olarak ince ve kırılgan yapıya sahiptir. Uygulandığında son derece dirençli ve sağlam bir tedavidir. Ancak lamina diş kaplamada görsellik ön plandadır. Bu nedenle estetik diş hekimliği alanına girer ve genellikle ön dişlere uygulanır.
Kompozit Lamina Nedir?
Kompozit lamina genellikle ön dişlere uygulanan görsel olarak ön dişlerin kırık renk değişikliği olan çarpık gibi görsel sorunları olması durumunda lamina kaplama tedavisi uygulanır. Kısa sürede yapılan tedavi tek seansta bitirebilmektedir. Kompozit lamina, diş kaplamaya göre daha ekonomiktir. Diş hekimi ilk muayene de kompozit lamina tedavisini hemen uygulayabilir. Son derece kısa sürede gerçekleştirilebilen bir tedavidir. Kompozit lamina tedavisinde bozuk görsellik tamamen ortadan kaldırılır. Estetik bir gülüş kazandırılır. Ancak kompozit lamina tedavisinden önce ön dişlerde doku kaybı ve tedavi edilecek dişlerin bulunması durumunda önce tedavi tamamlanıp üzerine kompozit lamina kaplama yapılır.
Porselen Lamina
Porselen lamina günümüzde estetik diş hekimliği alanında çok yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Dişler arasında aralık bulunan hastalar, dişlerdeki renk bozukluğu durumu, şekil bozukluğu olan dişlere uygulanabilen en doğru diş tedavisidir. Çok ince tabaka halinde hazırlanır. Porselen yaprak diş etine uyumlu bir şekilde yapıştırılır. Porselen lamina tedavide dişler çok fazla aşındırılmaz. Porselen lamina estetik gülüş tasarımı hazırlandıktan sonra uygulandığında çok daha başarılı bir tedavidir.
Lamina Diş Kaplama Kimlere Uygulanır?
Lamina diş kaplama tercih eden her kişiye uygulanabilir. Ancak yine de bu tedavinin yapılıp yapılamayacağına diş hekimi karar verir. Lamina diş kaplama dişler arasında açıklık bulunması durumunda, sigara kahve gibi diş rengini değiştiren maddelerden renk değişikliğine uğramış dişlere uygulanır. Çarpık dişlere uygulanır. Kırık dişlere uygulanır. Dolgu veya kaplamadan sonra büyük ve görüntü bozukluğu olan dişlere uygulanır. Psikolojik olarak ön dişlerinden memnun olmayan kişilere uygulanır. Diş minelerindeki deformasyonun olması durumunda porselen lamina uygulanır. Beyazlatma işlemi yapılıp ancak cevap alınamayan durumlarda diş minesinin aşınması durumunda ve kanal tedavisi sonrasında dişte oluşan renk değişikliğinde porselen lamina tedavisi uygulanır.
Lamina Diş Kaplama Kimlere Yapılmaz?
Lamina diş kaplama genellikle tercih eden her kişiye yapılır. Ancak bazı istisnai durumlarda yapılmaz. Örneğin tırnak yeme alışkanlığı olan kişiler, 18 yaş altı çocuklar, diş eti çekilmesi yaşayan hastalar, sert cisimleri ısırma alışkanlığı olan kişiler, çene bozukluğu olanlar ve gece uykusunda diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığı olan kişilere porselen lamina tedavisi yapılmaz.