İmplant diş eksikliği olması durumunda eksik dişin yerini doldurmak için son yıllarda güvenle uygulanan uzun vadeli diş tedavisidir. Çene kemiğinin yeterli olduğu her durumda implant tedavisi yapılabilir. Gerek çürük dişler de gerek kırık hasarlı dişlerde veya diş kaybı yaşanması durumunda çene kemiğine yerleştirilen krom maddesi üzerine yapılan kaplamalarla ömürlük bir tedavi sunar.
Hangi Durumda İmplant Uygulanır?
İmplant tedavisi birçok konuda alternatif sunan bir tedavidir. Bu nedenle son yıllarda en fazla tercih edilen tedavi biçimidir. İmplant ağızda hiç diş olmadığı durumlarda takıp çıkartılabilir biçimde protez olarak yapılabilir.
İmplant Diş Kimlere Uygulanır?
İmplant diş fiziksel gelişimini tamamlayan herkese uygulanabilir. Aynı zamanda kaza sonucu diş kayıplarında, diş yapısında bozukluk bulunanlarda, herhangi bir hastalığa bağlı olarak erken çürüme sebebiyle diş kaybı yaşayanlar da yani tek bir dişten çok fazla diş eksikliği durumunda her yaşta hastaya uygulanabilen bir tedavidir. İmplant tedavisinde çene kemiği yoğunluğu son derece önemlidir. Çene kemiğinin yoğunluğunun tedaviye cevap vermeyecek durumda ise alternatif kemik grefti denilen bir uygulama yapılarak çene kemiği desteklendikten sonra implantlar yerleştirilerek tekrar tedavi yapılabilir.
İmplant Tedavisine Neler Engel Olur?
İmplant tedavisi genellikle geniş bir hasta alanı bulunan bir tedavidir. Ancak bazı kronik rahatsızlıklarda ve bağışıklık sistemi bozukluklarında implant tedavisi başarısız olabilir. Örneğin diyabet ve hemofili hastalarında implant tedavisi belli önlemler alınarak veya doktor ile görüşülerek onayı alındıktan sonra yapılabilir. Sigara alışkanlığı implant tedavi riskini arttırır. Sigara içenlerde implant tedavisi genellikle başarısız sonuçlanır. Alkol veya madde bağımlılarında da çok olumlu sonuç vermez. Çünkü madde bağımlılarında iyileşme süreci geç olur hatta enfeksiyon riski çok fazla olması açısından implant tedavisi önerilmez.
İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Öncelikle implant tedavisini yapacak olan diş hekiminin ön muayeneden sonra tedavinin planlanarak implantların yerleştirilmesi ile devam eden bir tedavi süreci başlar. Bu tedavi sürecinin başlangıcında çene kemiğine titanyum içeriğine sahip silindir biçiminde diş implantı yerleştirilir. İmplantın çene kemiğine kaynaşması beklenir. Bunun içinde 3-4 ay gibi bir süre beklenir. Son olarak da porselen kaplamalar yerleştirilir. İmplant tedavisi sonucunda dişler son derece doğal bir görselliğe sahiptir. Aynı zamanda işlevsel olarak da çok rahat ve doğaldır.
İmplant Tedavisi Güvenli Midir?
İmplant eksik dişlerin yerini alan son derece güvenli ve uzun ömürlü modern bir tedavidir. Yaklaşık olarak 30 yıldır implant tedavisi uygulanmaktadır. İmplant vidaları titanyum içerikli materyaller oldukları için doku ile kısa sürede uyum sağlar.